Η άδεια γάμου για κάθε μελλόνυμφο εκδίδεται από το Δήμο της τελευταίας κατοικίας του/της.
1. Αίτηση (χορηγείται έντυπη από την υπηρεσία)
2. Φωτοτυπία ταυτότητας (επικυρωμένη)
3. Ληξιαρχική πράξη γέννησης (ΚΕΠ)
4. Πιστοποιητικό γέννησης για άδεια γάμου
5. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για άδεια γάμου
6. Αγγελία γάμου (δημοσιευμένη σε μια ημερήσια Αθηναϊκή ή Τοπική εφημερίδα σε δύο αντίτυπα, της οποίας όλα τα στοιχεία να συμφωνούν με τις ληξιαρχικές πράξεις γέννησεις αμφοτέρων και να αναγράφεται το γένος της μητέρας.
7. Δήλωση του Ν.1599/86, όπου να βεβαιώνονται τα κάτωθι:
Δεν έχω κώλυμα για γάμο από τα αναφερόμενα στα άρθρα 1350, 1351, 1352, 1354, 1356, 1357, 1360 του Α.Κ., τελώ....................γάμο και είμαι κάτοικος.............................
Σε περίπτωση που ο/η σύζυγος είναι αλλοδαπός/ή βεβαιώνονται τα κάτωθι:
Με τον/την μέλλοντα/μέλλουσα σύζυγό μου.............................................. του ............................................. κάτοικο.............................................. δεν συντρέχουν οι περιπτώσεις των άρθρων 1350, 1351, 1352,1354, 1356, 1357, 1360 του Α.Κ.. Επίσης δηλώνω ότι είναι ο ....................... γάμος μου και ο ..................... γάμος για τον/την μέλλοντα/μέλλουσα σύζυγό μου και είμαι κάτοικος ................................
8. Παράβολο των 15 ευρώ
9. Για χωρισμένους : α) διαζευκτήριο β) ληξιαρχική πράξη λύσεως του γάμου ή ληξιαρχική πράξη θανάτου εφ΄ όσον υπάρχει θάνατος
10. Για ανήλικους κάτω των 18 ετών χρειάζεται δικστική απόφαση.
11. Βεβαίωση μονίμου κατοικίας (μη δημοτών)
12. Πιστοποιητικό γεννήσεως του/της συζύγου μεταφρασμένη και επικυρωμένη από το υπουργείο εξωτερικών ή δικηγόρο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πρέπει να συμφωνούν τα στοιχεία στα παρακάτω έγγραφα: Πιστοπιητικό γεννήσεως – Ληξιαρχική πράξη γεννήσεως – Ταυτότητα – Εφημερίδα.
Διευκρινιστικά στοιχεία:
1. Για την κατάθεση της αίτησης και την παραλαβή της άδειας πρέπει να προσέρχεται ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, έχοντας την ταυτότητά του.
2. Η άδεια γάμου εκδίδεται μετά από παρέλευση 8 ημερολογιακών ημερών (συμπεριλαμβανομένης και της ημέρας κατάθεσης των δικαιολογητικών).
3. Για τον προσδιορισμό τέλεσης πολιτικού γάμου απαιτείται κοινή αίτηση υπογεγραμμένη από τους ενδιαφερόμενους ενώπιον της υπηρεσίας.
4. Κατά την τέλεση του γάμου κάθε μελλόνυμφος πρέπει να πρασέρχεται με την ταυτότητα του, καθώς και με έναν μάρτυρα που φέρει και εκείνος την ταυτότητα του (μάρτυρες μπορεί να είναι και οι συγγενείς οποιουδήποτε βαθμού).
5. Σύμφωνα με το νόμο «Περί ισότητας των δύο φύλλων» οι μελλόνυμφοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν πριν το γάμο το επώνυμο των τέκνων που θα γεννηθούν. Αυτό μπορεί να είναι ή του συζύγου ή της συζύγου ή και των δύο(όχι όμως πάνω από δύο επώνυμα).
ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΓΑΜΟΥ
1. Άρθρο 1350 Α.Κ.: Οι μελλόνυμφοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
2. Άρθρο 1351 Α.Κ.: Ο ανίκανος για δικαιοπραξία δεν μπορεί να συνάψει γάμο.
3. Άρθρο 1352 Α.Κ.: Το πρόσωπο που τελεί υπό δικαστική αντίληψη συνάπτει γάμο με την συναιίνεση του Αντιλήπτορα.
4. Άρθρο 1354 Α.Κ.: Εμποδίζεται η τέλεση γάμου πριν λυθεί αμετάκλητα και ακυρωθεί ο υπάρχον γάμος
5. Άρθρο 1356 Α.Κ.: Εμποδίζεται ο γάμος μεταξύ συγγενών εξ αίματος κατ’ ευθείαν γραμμή απεριόριστα, εκ πλαγίου δε μέχρι και τετάρτου βαθμού.
6. Άρθρο 1357 Α.Κ.: Εμποδίζεται ο γάμος μεταξύ συγγενών εξ αγχιστείας κατ’ ευθείαν γραμμή απεριόριστα, εκ πλαγίου δε μέχρι και τρίτου βαθμού.
7. Άρθρο 1360 Α.Κ.: Εμποδίζεται ο γάμος μεταξύ υιοθετημένου και του ατόμου που τον υιοθέτησε ή των κατιόντων του. Το κώλυμα υπάρχει και μετά τη λύση της υιοθεσίας.
Ροές Πληροφορίας:
1. ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ
2. Δημοτολόγιο